magnesium bijwerkingen

Magnesium bijwerkingen: dit moet je weten!

Bjarne Ras
Bjarne Ras

Als fanatieke sporter weet ik als geen ander hoe uitdagend het is om informatie te vinden over supplementen. Met behulp van mijn eigen ervaring en wetenschappelijk onderzoek, help ik jou wegwijs te maken in de wereld van supplementen. Met een speciale nadruk op Magnesium Bisglycinaat.

Inhoudsopgave

Magnesium is een belangrijk mineraal dat ons lichaam nodig heeft voor verschillende functies, zoals de werking van onze spieren en zenuwstelsel. Het komt van nature voor in voeding, maar sommige mensen nemen ook magnesiumsupplementen om ervoor te zorgen dat ze genoeg binnenkrijgen. Maar daar zitten helaas ook risico’s aan in de vorm van bijwerkingen.

Of je nu magnesium olie, tabletten of een voetenbad neemt, helaas is het mogelijk dat jij last kunt krijgen van bijwerkingen. Ook wanneer jij jouw product hebt van een gerenommeerd merk zoals Davitamon of Kruidvat. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn voordat je begint met het nemen van extra magnesium.

In dit artikel zullen we de magnesium bijwerkingen bespreken. We gaan de verschillende soorten magnesium supplementen bij langs, waaronder: magnesium citraat, magnesium bisglycinaat, magnesium tauraat, magnesium malaat en magnesiumbaden. We zullen ook ingaan op de vraag of het goed is om elke dag magnesium te nemen, en wat er gebeurt als je teveel magnesium binnenkrijgt.

Is het goed om elke dag magnesium te slikken?

magnesium bijwerkingen

Het kan veilig zijn om elke dag magnesium te nemen, maar het is belangrijk om de dosering te respecteren die op het supplement wordt aanbevolen. Als je al een magnesiumrijk voedingspatroon hebt, is het misschien niet nodig om supplementen te nemen.

Een eventuele aanvulling van jouw magnesiumvoorraad zou wel positieve voordelen met zich mee kunnen brengen. Denk bijvoorbeeld aan een betere performance in de sportschool, omdat je spiercontractie beter is. In dat geval kun je het beste even kijken naar ons artikel: “Magnesium Bisglycinaat werking en voordelen”.

Wat zijn de symptomen van teveel magnesium?

Magnesium bijwerkingen kunnen optreden wanneer jij een tekort aan magnesium hebt, maar ook wanneer je een teveel hebt. In beide gevallen is het geen pretje. Gelukkig hebben wij voor beide situaties een uitgebreid artikel geschreven. Maar om je alvast een tipje van de sluier te geven:

Symptomen van teveel magnesium kunnen zijn misselijkheid, diarree en krampen in de maag. In ernstige gevallen kan teveel magnesium leiden tot een verminderde hartfunctie. Benieuwd naar alle symptomen van teveel magnesium? Lees dan ons artikel: “Teveel magnesium: symptomen, gevaren en tips!”.

Wat gebeurt er met teveel magnesium in je lichaam?

Als er te veel magnesium in je lichaam aanwezig is, kan het zich opbouwen in de nieren en tot nierschade leiden. Ook liggen er mogelijk andere gezondheidsproblemen op de loer. Wij adviseren je om verstandig om te gaan met het nemen van extra magnesium.

Of je nu olie, tabletten of poeder in huis haalt, een teveel aan magnesium kan vervelende bijwerkingen veroorzaken. Houd dat in je achterhoofd! 😉

Magnesium citraat bijwerkingen

  • Vaak (1-10%): na een hoge dosis: diarree, zachte ontlasting, irritatie van het maag-darmkanaal.
  • Zelden (0,01-0,1%): hypermagnesiëmie oftewel een magnesiumtekort.
  • Zeer zelden (< 0,01%): bij hoge doses en langdurig gebruik: vermoeidheid kan een aanduiding zijn dat een verhoogde magnesiumspiegel is bereikt.

Magnesium citraat is een veelgebruikt supplement vanwege de hoge opname in het lichaam. Mogelijke bijwerkingen van magnesium citraat zijn buikpijn, diarree en misselijkheid. Dit komt omdat magnesium citraat de darmen stimuleert om sneller te bewegen, waardoor de ontlasting losser kan worden en een opgeblazen gevoel kan ontstaan.

Als je last hebt van deze bijwerkingen, kan het helpen om een lagere dosering te nemen of het supplement in te nemen bij de maaltijd.

Magnesium bisglycinaat bijwerkingen

  • Zeer vaak (> 10%): diarree of dunne ontlasting, darmkrampen.
  • Vaak (1-10%): voorbijgaande maagklachten, zoals misselijkheid.
  • Zelden: hypermagnesiëmie; bij langdurig gebruik neemt het risico toe.

Magnesium bisglycinaat is een supplement dat beter wordt opgenomen dan magnesium citraat. Bijwerkingen van magnesium bisglycinaat zijn over het algemeen minder ernstig en minder frequent. Mogelijke bijwerkingen kunnen zijn maagpijn, misselijkheid, en diarree.

Het is belangrijk om het supplement niet op een lege maag in te nemen om deze bijwerkingen te minimaliseren. Innemen tijdens de maaltijd vermindert namelijk magnesium bijwerkingen op het maag-darmkanaal.

Magnesium malaat bijwerkingen

Hoewel bisglycinaat en citraat het meest populair zijn, is magnesium malaat ook een vorm die veel voorkomt. Helaas kun je bij magnesium malaat ook bijwerkingen krijgen. Het risicofactor staat ongeveer gelijk aan die van bisglycinaat en citraat. Desondanks hier nog een korte toelichting.

Magnesium malaat is een supplement dat bekend staat om de ondersteuning van de energieproductie van het lichaam. De meest voorkomende bijwerkingen van magnesium malaat zijn diarree en buikpijn. Het kan helpen om het supplement in te nemen bij de maaltijd om deze bijwerkingen te verminderen.

Magnesium tauraat bijwerkingen

Tot slot nog een vorm van magnesium, namelijk tauraat. Nog iets minder populair als de andere drie vormen, maar nog wel relevant om te benoemen. Vaak wordt dit supplement in combinatie met taurine genomen. Daarom zijn de bijwerkingen iets anders dan bij de andere vormen.

Magnesium tauraat wordt aanbevolen als ondersteuning voor de gezondheid van het hart en bloedvaten. In combinatie met taurine kan magnesium tauraat bijwerkingen veroorzaken zoals slaperigheid, lage bloeddruk, en duizeligheid. Het kan beter zijn om het supplement niet in te nemen vlak voor het slapengaan om deze bijwerkingen te vermijden.

Magnesium bad bijwerkingen

In plaats van pillen of tabletten kun jij jezelf ook verwennen met een magnesium bad. Vaak doe je een paar druppels olie in het water. Deze olie bevat dan een concentratie magnesium wat jouw huid vervolgens zal opnemen.

Het nemen van een magnesium (voeten)bad is een goede manier om extra magnesium binnen te krijgen. Magnesium bad bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen voorkomen bij mensen die gevoelig zijn voor magnesium. Mogelijke bijwerkingen zijn jeuk, uitslag, en roodheid van de huid. Als je deze bijwerkingen ervaart, is het mogelijk beter om een ander type magnesium supplement te proberen.

En als jij gevoelig bent voor jeuk dan kun je beter dan magnesium voetenbad skippen. Dat lijkt mij namelijk geen pretje! 😉

Conclusie

Tot slot de conclusie: magnesium bijwerkingen!

Het is belangrijk om rekening te houden met de bijwerkingen van magnesium supplementen voordat je ze gaat gebruiken. Kies het juiste soort magnesium supplement voor je specifieke doel, en doseer de supplementen correct volgens de instructies op het etiket. Als je last krijgt van bijwerkingen, kan het helpen om de dosering te verlagen of een ander type magnesium supplement te proberen. Praat met een specialist als je twijfelt wanneer je bepaalde klachten of symptomen ervaart.

Wij willen het Farmacotherapeutisch Kompas bedanken voor de duidelijke uitleg met betrekking tot de dagelijkse dosering en magnesium bijwerkingen. Veel van de informatie over magnesium bijwerkingen hebben wij van deze bron verkregen.