Magnesium Bisglycinaat voordelen

Magnesium Bisglycinaat werking en voordelen

Bjarne Ras
Bjarne Ras

Als fanatieke sporter weet ik als geen ander hoe uitdagend het is om informatie te vinden over supplementen. Met behulp van mijn eigen ervaring en wetenschappelijk onderzoek, help ik jou wegwijs te maken in de wereld van supplementen. Met een speciale nadruk op Magnesium Bisglycinaat.

Inhoudsopgave

Magnesium is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt in het functioneren van ons lichaam. Het is betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties en heeft diverse voordelen voor onze gezondheid. Een populaire vorm van magnesiumsupplement is magnesium bisglycinaat. In dit artikel zullen we de werking en voordelen van magnesium bisglycinaat op een eenvoudige manier uitleggen.

Wat is magnesium bisglycinaat?

Magnesium bisglycinaat is een verbinding van het mineraal magnesium met twee (bis) moleculen van het aminozuur glycine. Magnesium komt, samen met kalium, het meest voor in onze lichaamscellen, waarvan ongeveer de helft van de voorraad in onze botten wordt opgeslagen. De functies van magnesium zijn bijzonder divers. Magnesium helpt namelijk:

  • Bij het behoud van sterke botten en tanden.
  • Bij de aanmaak van cellen en weefsels.
  • Bij het ondersteunen van het energieniveau.
  • Bij een normaal psychologisch functioneren.
  • Bij een normale spierwerking.
  • Bij het bieden van extra energie bij vermoeidheid.
  • Bij het ondersteunen van een normale werking van het zenuwstelsel.

 

Benieuwd naar hoe je de beste magnesium bisglycinaat in huis haalt? In het artikel “Beste magnesium bisglycinaat? TOP 10!” bespreken we dit in detail.

Psst... heb jij mij al geprobeerd?

Magnesium Bisglycinaat Vitakruid

Je lichaam neemt dit veelzijdige mineraal op aan het einde van de dunne darm. De efficiëntie van magnesiumopname hangt echter af van de hoeveelheid en het voedingsmiddel, maar gemiddeld wordt ongeveer 20 tot 60 procent opgenomen. Het is opmerkelijk dat de opname van magnesium verbeterd wordt wanneer het met zo min mogelijk andere voedingsstoffen wordt ingenomen.

Glycine is een aminozuur dat als niet-essentieel wordt beschouwd, omdat je lichaam het zelf kan aanmaken uit het aminozuur serine. Bovendien krijg je glycine binnen via eiwitrijk voedsel. Wanneer het echter verbonden is met magnesium, heeft het een positief effect op de werking van dit mineraal!

Magnesium Bisglycinaat werking

In supplementen zijn zowel organische als anorganische vormen van magnesium te vinden. Voorbeelden van anorganische vormen zijn magnesiumchloride, -oxide en -sulfaat. Deze vormen komen oorspronkelijk uit de bodem en worden door planten opgenomen. Ze zijn ook aanwezig in onze voeding. Echter, de biologische beschikbaarheid van deze anorganische vormen is over het algemeen beperkt in vergelijking met organische vormen. Dit betekent dat je lichaam er slechts een kleine hoeveelheid van opneemt.

Voorbeelden van organische vormen zijn magnesiumbisglycinaat, -citraat, -tauraat en -malaat. In tegenstelling tot de anorganische vormen hebben deze organische vormen een hogere biologische beschikbaarheid. Van deze organische vormen zijn magnesiumbisglycinaat, -tauraat en -malaat bekend als chelaatvormen.

Deze chelaatvormen zijn meestal gebonden aan een aminozuur. Ze hebben de eigenschap dat ze sterk genoeg zijn om de zure omgeving van je maag te weerstaan. De aminozuren vormen als het ware een beschermende laag waardoor het magnesium als een intact element je darmen bereikt. Hierdoor is de biologische beschikbaarheid van deze chelaatvormen het hoogst (zie figuur 1).

tabel biologische beschikbaarheid
Figuur 1

1. Bijdrage aan de instandhouding van sterke botten en tanden

Magnesium is essentieel voor de gezondheid van onze botten en tanden. Het speelt een rol bij de opbouw en het behoud van botweefsel. Door het nemen van magnesium bisglycinaat als supplement kun je bijdragen aan de instandhouding van sterke botten en tanden.

2. Ondersteuning van de aanmaak van cellen en weefsels

Magnesium is betrokken bij de aanmaak van nieuwe cellen en weefsels in ons lichaam. Het speelt een rol bij de eiwitsynthese, DNA-synthese en energiemetabolisme. Door het gebruik van magnesium bisglycinaat kun je de aanmaak van cellen en weefsels ondersteunen.

3. Ondersteuning van het energieniveau

Magnesium is essentieel voor de energieproductie in ons lichaam. Het is betrokken bij de omzetting van voeding naar energie en speelt een rol bij de activatie van enzymen die betrokken zijn bij energiemetabolisme. Het nemen van magnesium bisglycinaat kan bijdragen aan het behoud van een gezond energieniveau.

4. Ondersteuning van psychologisch functioneren

Magnesium speelt een rol bij de werking van ons zenuwstelsel en heeft invloed op ons psychologisch functioneren. Het draagt bij aan een normale hersenfunctie en helpt bij het behoud van een positieve gemoedstoestand. Het gebruik van magnesium bisglycinaat kan bijdragen aan een normaal psychologisch functioneren.

5. Ondersteuning van een normale spierwerking

Magnesium is essentieel voor een normale spierwerking. Het speelt een rol bij de spiercontractie en -ontspanning. Het nemen van magnesium bisglycinaat kan helpen bij het behoud van een normale spierfunctie.

6. Extra energie bij vermoeidheid

Magnesium is betrokken bij de energieproductie in ons lichaam. Bij vermoeidheid kan het nemen van magnesium bisglycinaat extra energie leveren en vermoeidheid helpen verminderen.

7. Ondersteuning van een normale werking van het zenuwstelsel

Magnesium heeft een regulerende werking op ons zenuwstelsel. Het draagt bij aan een normale overdracht van zenuwimpulsen en helpt bij het behoud van een gezonde zenuwfunctie. Het gebruik van magnesium bisglycinaat kan de normale werking van het zenuwstelsel ondersteunen.

Psst... heb jij mij al geprobeerd?

Magnesium Bisglycinaat Vitakruid

Magnesium Bisglycinaat voordelen

Dankzij de aminogecheleerde vorm van magnesium bisglycinaat wordt het efficiënter en effectiever opgenomen in ons lichaam dan andere vormen van magnesium. Dit is vooral belangrijk als je te maken hebt met een magnesiumtekort en het maximale wilt halen uit je supplement.

Een bijkomend voordeel van magnesium bisglycinaat is dat het op een andere manier door je darmen wordt opgenomen. Hierdoor hoeft het niet te concurreren met andere mineralen, zoals calcium, die op dezelfde transportroute gebruikmaken. Bovendien heeft magnesium de neiging om zich te binden aan fytaatzuren die van nature in plantaardig voedsel voorkomen, wat de opname van magnesium kan belemmeren. Met magnesium bisglycinaat heb je hier geen last van.

Een ander positief aspect van magnesium bisglycinaat is dat de kans op maag-darmongemakken aanzienlijk lager is. Dit is vooral gunstig als je gevoelig bent voor dergelijke klachten.

Kortom, magnesium bisglycinaat biedt diverse voordelen ten opzichte van andere vormen van magnesium. Het wordt efficiënter opgenomen, vermijdt concurrentie met andere mineralen, verbetert de opname ten opzichte van fytaatzuren en vermindert het risico op maag-darmongemakken. Als je op zoek bent naar een effectief en goed verdraagbaar magnesiumsupplement, is magnesium bisglycinaat een uitstekende keuze.

Hoewel glycine wordt beschouwd als een niet-essentieel aminozuur, kan het voor bepaalde mensen toch een waardevolle aanvulling zijn, vooral voor ouderen.

Wat is het verschil tussen Magnesium citraat en Magnesium bisglycinaat?

Hoewel beide vormen organisch zijn, zijn er wel degelijk verschillen tussen magnesium citraat en magnesium bisglycinaat. 

Magnesiumbisglycinaat is een gecheleerde vorm en wordt beter opgenomen door het lichaam. De biologische beschikbaarheid van magnesiumbisglycinaat is dus hoger dan die van magnesiumcitraat. 

Daarnaast heeft magnesiumcitraat voornamelijk invloed op de magnesiumlevels in de spieren, terwijl magnesiumbisglycinaat met name de magnesiumlevels in de hersenen verhoogt.

Indien je op zoek bent naar Magnesium Citraat, kijk dan naar het alternatief vanuit XXL Nutrition dat wij op onze website hebben staan!

Conclusie

En dan tot slot, de conclusie!

Magnesium bisglycinaat is een waardevolle vorm van magnesium met een hoge biologische beschikbaarheid. Dankzij de gecheleerde structuur, gekoppeld aan het aminozuur glycine, kan het magnesium efficiënt door het lichaam worden opgenomen. Dit zorgt ervoor dat het mineraal als volledig element de darmen bereikt, zonder problemen met maag- en darmkanaal te veroorzaken.

Een bijkomend voordeel van magnesium bisglycinaat is dat het niet concurrerend werkt met andere mineralen tijdens de opname. Dit betekent dat het magnesium niet de strijd aangaat met andere belangrijke mineralen in het lichaam. Hierdoor kan het optimaal worden benut voor de gewenste effecten.

De verbinding met glycine maakt magnesium bisglycinaat bijzonder geschikt voor het bevorderen van een goede geestelijke balans, vooral met betrekking tot de nachtrust. Het kan ondersteuning bieden bij het ontspannen van de geest en het bevorderen van een gezonde slaap.

Kortom, magnesium bisglycinaat is een waardevol supplement dat kan bijdragen aan een goede geestelijke balans, vooral in situaties waarin behoefte is aan ontspanning en een goede nachtrust. 

Disclaimer: het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een gezondheidsprofessional voordat je begint met het nemen van voedingssupplementen!

Deze post delen?