soorten magnesium

13 soorten magnesium: welke moet ik kiezen?

Bjarne Ras
Bjarne Ras

Als fanatieke sporter weet ik als geen ander hoe uitdagend het is om informatie te vinden over supplementen. Met behulp van mijn eigen ervaring en wetenschappelijk onderzoek, help ik jou wegwijs te maken in de wereld van supplementen. Met een speciale nadruk op Magnesium Bisglycinaat.

Inhoudsopgave

Zoveel soorten magnesium, maar welke moet jij kiezen?

Magnesium is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt in ons lichaam. Het is betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties in ons lichaam, waaronder spier- en zenuwfunctie, bloedsuiker- en bloeddrukregulatie en botvorming.

Magnesiumtekort is helaas een veelvoorkomend probleem, en sommige mensen kiezen ervoor om supplementen te nemen om hun inname te verhogen. Er zijn echter zoveel verschillende soorten beschikbaar dat het moeilijk kan zijn om te weten welke het beste is voor jouw situatie.

In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende soorten magnesium en wat iedere soort uniek maakt. Daarbij vertellen we je ook meer over de voordelen zodat jij weet welke soort magnesium je in jouw geval het beste kunt gebruiken.

Welke magnesium soorten zijn er?

Er zijn verschillende soorten magnesium beschikbaar, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen vormen met hoge en lage biologische beschikbaarheid. Er zijn soorten met een hoge biologische beschikbaarheid, deze worden beter opgenomen en benut door het lichaam.

Eén van deze vormen is magnesium bisglycinaat, dat gekenmerkt wordt door zijn goede opneembaarheid en diverse voordelen voor de gezondheid. Wil je meer weten over de werking en voordelen van magnesium bisglycinaat? Lees dan ons artikel “Magnesium Bisglycinaat werking en voordelen”.

Naast de verscheidenheid aan soorten zijn er ook verschillende vormen van inname beschikbaar. Hierbij kan je kiezen uit pillen, tabletten, capsules, poeders en druppels. Deze diverse vormen bieden flexibiliteit en kunnen aangepast worden aan jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften.

Of je nu de voorkeur geeft aan het gemak van een pil of tablet, de mogelijkheid om capsules te openen en de inhoud te mengen met voedsel of drank, de veelzijdigheid van poeders voor het toevoegen aan smoothies of andere recepten, of de precisie van druppels voor een nauwkeurige dosering, er is een geschikte vorm van inname beschikbaar voor iedereen.

Hier is een overzicht van 13 veelvoorkomende soorten magnesium:

tabel biologische beschikbaarheid

Hoge biologische beschikbaarheid

 1. Magnesium malaat: Deze vorm van magnesium, gebonden aan appelzuur (malaat), wordt vaak gebruikt vanwege de potentiële voordelen voor de energieproductie en spierfunctie.
 2. Magnesium tauraat: Met veronderstelde gunstige effecten op het cardiovasculaire systeem en het zenuwstelsel is magnesium tauraat een populaire keuze voor gezondheidsbewuste individuen.
 3. Magnesium bisglycinaat: Met een verbeterde biologische beschikbaarheid is magnesium bisglycinaat ideaal voor mensen die spijsverteringsproblemen willen vermijden bij het nemen van magnesiumsupplementen.
 4. Magnesium citraat: Deze vorm van magnesium staat bekend om zijn goede opneembaarheid en wordt vaak gebruikt om spierkrampen te verlichten en de spijsvertering te bevorderen.
 5. Magnesium gluconaat: Met uitstekende opneembaarheid is magnesium gluconaat een veelgebruikte vorm van magnesium, zowel als voedingssupplement als antacidum.
 6. Magnesium lactaat: Deze vorm van magnesium wordt vaak gebruikt als een veelzijdig antacidum om brandend maagzuur te verzachten.

Lage biologische beschikbaarheid

 1. Magnesium oxide: Een veelvoorkomende en veelzijdige vorm van magnesium die vaak wordt gebruikt als supplement en laxeermiddel.
 2. Magnesium hydroxide: Naast het neutraliseren van maagzuur, heeft magnesiumhydroxide ook milde laxerende eigenschappen, waardoor het nuttig kan zijn bij het verlichten van constipatie.
 3. Magnesium chloride: Een vorm van magnesium die gewaardeerd wordt in badzouten en topische producten vanwege de potentiële voordelen voor de huidgezondheid.
 4. Magnesium sulfaat: Ook wel bekend als epsomzout, biedt magnesiumsulfaat ontspanning en verlichting van spierpijn wanneer het wordt toegevoegd aan baden.
 5. Magnesium ascorbaat: Deze vorm van magnesium, gecombineerd met vitamine C, biedt niet alleen de voordelen van magnesium, maar ook de antioxiderende eigenschappen van vitamine C.
 6. Magnesium orotaat: Met zijn veronderstelde gunstige effecten op het hart en de bloedsomloop, is magnesium orotaat een populaire keuze voor mensen die hun cardiovasculaire gezondheid willen ondersteunen.
 7. Magnesium carbonaat: Hoewel minder vaak voorkomend, wordt magnesiumcarbonaat soms gebruikt als een antacidum en voedingsadditief met diverse toepassingen.

1. Magnesium malaat

Magnesium malaat is een soort magnesium die is gebonden aan appelzuur, een organisch zuur dat betrokken is bij het energiemetabolisme. Deze combinatie kan helpen bij het bevorderen van een gezonde spierfunctie en het verminderen van spierpijn en vermoeidheid. Magnesium malaat wordt vaak gebruikt als een supplement voor mensen die op zoek zijn naar ondersteuning bij het behoud van energie en vitaliteit.

2. Magnesium tauraat

Magnesium tauraat is een soort van magnesium die verondersteld wordt gunstige effecten te hebben op zowel het cardiovasculaire systeem als het zenuwstelsel. Het wordt vaak gebruikt als een supplement om de hartgezondheid te ondersteunen en kan ook helpen bij het bevorderen van een gevoel van kalmte en ontspanning. Magnesium tauraat kan een waardevolle keuze zijn voor mensen die een holistische benadering van hun algehele welzijn nastreven.

3. Magnesium bisglycinaat

Magnesium bisglycinaat is een soort van magnesium die wordt gekenmerkt door zijn goede opneembaarheid en biologische beschikbaarheid. Het wordt vaak gebruikt als een supplement voor mensen die gevoelig zijn voor spijsverteringsproblemen of bijwerkingen van andere magnesiumvormen. Magnesium bisglycinaat kan helpen bij het ondersteunen van een gezonde spierfunctie en het bevorderen van een gevoel van ontspanning.

4. Magnesium citraat

Magnesium citraat is een soort van magnesium die bekend staat om zijn goede opneembaarheid. Het kan helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het verlichten van spierkrampen. Magnesium citraat wordt vaak gebruikt als een voedingssupplement om de dagelijkse magnesiuminname aan te vullen en kan gunstig zijn voor mensen die moeite hebben om voldoende magnesium uit voedselbronnen te halen.

5. Magnesium gluconaat

Magnesium gluconaat is een soort magnesium die bekend staat om zijn goede absorptie in het lichaam. Het wordt vaak gebruikt als een supplement om de dagelijkse magnesiuminname aan te vullen en kan ondersteuning bieden bij het bevorderen van een gezonde botdichtheid en spierfunctie. Magnesium gluconaat wordt ook soms gebruikt ter ondersteuning van het zenuwstelsel en het behoud van een gezond hartritme.

6. Magnesium lactaat

Magnesium lactaat is een veelzijdige vorm van magnesium die vaak wordt gebruikt als een antacidum. Het kan helpen bij het neutraliseren van overtollig maagzuur en het verlichten van symptomen zoals brandend maagzuur en indigestie. Magnesium lactaat kan een nuttige aanvulling zijn voor mensen die last hebben van maagzuurproblemen en op zoek zijn naar een natuurlijke manier om verlichting te vinden.

7. Magnesium oxide

Magnesium oxide is een veelvoorkomende soort van magnesium die vaak wordt gebruikt als supplement. Het staat bekend om zijn potentieel als laxeermiddel en kan helpen bij het verlichten van constipatie. Deze vorm van magnesium wordt ook gebruikt om het magnesiumgehalte in het lichaam aan te vullen en kan ondersteuning bieden bij de algemene gezondheid en het welzijn.

8. Magnesium hydroxide

Magnesium hydroxide is een vorm van magnesium die bekend staat om zijn gebruik als een mild laxeermiddel. Het wordt vaak gebruikt om constipatie te verlichten en de stoelgang te bevorderen. Magnesiumhydroxide wordt soms ook gebruikt als een antacidum om maagzuur te neutraliseren en brandend maagzuur te verlichten. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen bij het gebruik van magnesium hydroxide om mogelijke bijwerkingen te voorkomen.

9. Magnesium chloride

Magnesium chloride is een soort van magnesium die vooral bekend is om zijn potentiële voordelen voor de huidgezondheid. Het wordt vaak gebruikt in badzouten en topische producten vanwege de mogelijke ontspannende en revitaliserende eigenschappen. Magnesium chloride kan helpen bij het hydrateren en kalmeren van de huid, en wordt soms gebruikt als onderdeel van huidverzorgingsregimes.

10. Magnesium sulfaat

Magnesium sulfaat, ook wel bekend als Epsomzout, wordt vaak gebruikt in baden en kompressen vanwege de potentiële ontspannende en kalmerende eigenschappen. Het kan helpen bij het verlichten van spierpijn en stijfheid en wordt soms toegepast op de huid om ontstekingen te verminderen. Magnesium sulfaat kan een nuttige toevoeging zijn aan een ontspannend badritueel of als ondersteuning bij spierherstel.

11. Magnesium ascorbaat

Magnesium ascorbaat is een soort van magnesium die is gebonden aan vitamine C (ascorbinezuur). Deze combinatie van voedingsstoffen kan synergetische voordelen bieden, waarbij magnesium helpt bij de opname en benutting van vitamine C in het lichaam. Magnesium ascorbaat wordt vaak gebruikt als een supplement ter ondersteuning van het immuunsysteem en de algehele gezondheid.

12. Magnesium orotaat

Magnesium orotaat is een vorm van magnesium die gebonden is aan orotaat, een natuurlijk voorkomend molecuul in het lichaam dat betrokken is bij het energiemetabolisme. Deze combinatie kan helpen bij het bevorderen van een gezonde hartfunctie en het optimaliseren van de energieproductie in de cellen. Magnesium orotaat wordt soms gebruikt als een supplement voor atleten en mensen die streven naar een verbeterde fysieke prestatie.

13. Magnesium carbonaat

Magnesium carbonaat is een soort van magnesium die wordt gebruikt als een antacidum om maagzuur te neutraliseren en maagklachten te verlichten. Het kan helpen bij het verminderen van brandend maagzuur en indigestie, waardoor een gevoel van comfort wordt bevorderd. Magnesiumcarbonaat wordt ook soms toegevoegd aan sportdranken om te helpen bij het neutraliseren van melkzuur en het ondersteunen van spierherstel na intensieve training.

Welke magnesium moet ik kiezen?

Als het gaat om het kiezen van de juiste soorten magnesium, kan het overweldigend zijn gezien de verscheidenheid aan opties. Gelukkig hebben wij voor jou de keuze vereenvoudigd. We hebben twee aanbevelingen uitgewerkt: één voor sporters die hun prestaties willen verbeteren en één voor mensen die hun algehele gezondheid willen bevorderen.

Lees verder om te ontdekken welke soorten het meest geschikt zijn voor jouw specifieke behoeften. Hulp nodig? Neem dan contact met ons op.

Voor sporters:

Voor sporters is het belangrijk om te kiezen voor een vorm van magnesium die kan helpen bij het ondersteunen van spierfunctie, het bevorderen van herstel na intensieve training en het optimaliseren van prestaties.

Malaat, tauraat en bisglycinaat zijn goede keuzes. Malaat kan bijdragen aan het verminderen van spierpijn en vermoeidheid, terwijl tauraat voordelen kan bieden voor het cardiovasculaire systeem en het zenuwstelsel. Bisglycinaat is een andere goede optie vanwege de hoge biologische beschikbaarheid en het vermogen om spierfunctie en ontspanning te ondersteunen.

Voor algehele gezondheid:

Als je je algehele gezondheid wilt verbeteren, is het raadzaam om te kiezen voor een vorm van magnesium die een goede biologische beschikbaarheid heeft en helpt bij het aanvullen van je dagelijkse inname. Hiervoor raden wij je aan om te kijken naar magnesium bisglycinaat of magnesium citraat.

Is er verschil in magnesium?

Ja, er is verschil in magnesium. Er zijn verschillende vormen van magnesium beschikbaar, zoals magnesium citraat, magnesium bisglycinaat, magnesium malaat en meer. Elke vorm heeft zijn eigen eigenschappen en kan verschillende voordelen bieden. Het is belangrijk om het juiste type magnesium te kiezen dat past bij jouw specifieke behoeften en doelen. 

Welke magnesium voor welke klachten?

Verschillende soorten van magnesium kunnen gunstig zijn voor specifieke klachten. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kun je voor de volgende klachten de bijbehorende soorten aanschaffen bij jouw favoriete aanbieder:

 • Spierkrampen en -spanning: bisglycinaat, citraat en malaat kunnen helpen bij ontspanning en het verminderen van krampen.
 • Stress en angst: bisglycinaat en tauraat hebben kalmerende eigenschappen en kunnen stress en angst verminderen.
 • Vermoeidheid en energie: bisglycinaat en malaat kunnen energie bevorderen en vermoeidheid verminderen, vooral bij spierpijn.
 • Gezonde spijsvertering: oxide en hydroxide kunnen als laxeermiddelen worden gebruikt bij constipatie.
 • Gezond hartritme: tauraat en bisglycinaat kunnen een gezond hartritme behouden en de hartgezondheid ondersteunen.

Conclusie

Tot slot de conclusie!

In dit artikel hebben we een overzicht gegeven van de verschillende soorten magnesium die beschikbaar zijn en hun specifieke eigenschappen en toepassingen. Van citraat tot bisglycinaat, elke vorm biedt unieke voordelen en kan helpen bij specifieke klachten.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat individuele behoeften kunnen variëren. Indien je gezondheidsklachten ervaart voor suppletie, ga dan eerst langs de huisarts om je te laten informeren.

Onthoud dat magnesium een essentieel mineraal is dat een belangrijke rol speelt in tal van lichaamsfuncties. Het kan bijdragen aan het bevorderen van spiergezondheid, stressvermindering, energieboost, een gezonde spijsvertering en een gezond hartritme.

Dus, of je nu een sporter bent die zijn prestaties wil verbeteren of iemand die streeft naar een algehele gezondheidsboost, de keuze van de juiste magnesium soort kan een belangrijke stap zijn.