welke magnesium

Welke magnesium moet ik nemen?

Bjarne Ras
Bjarne Ras

Als fanatieke sporter weet ik als geen ander hoe uitdagend het is om informatie te vinden over supplementen. Met behulp van mijn eigen ervaring en wetenschappelijk onderzoek, help ik jou wegwijs te maken in de wereld van supplementen. Met een speciale nadruk op Magnesium Bisglycinaat.

Inhoudsopgave

Magnesium is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt in veel biologische processen, waaronder energieproductie, eiwitsynthese en zenuwfunctie. Veel mensen krijgen echter niet genoeg van dit mineraal binnen via hun voeding, met als gevolg dat magnesiumtekort wereldwijd een veelvoorkomend probleem is; sommige schattingen suggereren dat tot 50% van de bevolking niet genoeg binnenkrijgt via de voeding. En dat terwijl het zo makkelijk is om magnesiumrijke voeding tot je te nemen!

Gelukkig kan het gebruik van magnesiumsupplementen je helpen om de tekorten aan te vullen, maar met zoveel verschillende soorten magnesium kan het moeilijk zijn om te weten welke je moet kiezen. In dit artikel bespreken we de verschillen tussen de drie populaire vormen van magnesiumsupplementen: magnesiumbisglycinaat, -malaat en -tauraat.

Wat is gecheleerde magnesium?

welke magnesium

Laten we eerst eens bespreken wat een gecheleerde magnesium is. Gecheleerd, ook wel genoemd een chelaat, is een molecuul dat zich bindt aan een metaalion, in dit geval magnesium, om een stabiel complex te vormen. 

Magnesiumchelaat supplementen zijn ontworpen om de absorptie en biologische beschikbaarheid te verbeteren, wat betekent dat het lichaam het gemakkelijker kan absorberen en gebruiken. Er zijn veel verschillende soorten magnesiumchelaten, maar malaat, tauraat en bisglycinaat behoren tot de populairste.

Magnesium bisglycinaat

Magnesiumbisglycinaat is een chelaatvorm van magnesium die gebonden is aan glycine, een aminozuur dat voorkomt in veel eiwitrijke voedingsmiddelen, waaronder vlees, vis en zuivel. Glycine staat bekend om zijn vermogen om ontspanning te bevorderen en de slaapkwaliteit te verbeteren, en het kan ook helpen bij het ondersteunen van een gezonde hersenfunctie. 

Waar is magnesium bisglycinaat goed voor?

Magnesiumbisglycinaat wordt vaak gebruikt om gezonde slaappatronen te ondersteunen en symptomen van angst en stress te verminderen. Het zou ook goed zijn voor mensen met spijsverteringsproblemen, omdat glycine de bekleding van het spijsverteringskanaal helpt herstellen. Magnesiumbisglycinaat wordt over het algemeen goed verdragen en veroorzaakt meestal geen spijsverteringsproblemen.

Magnesium malaat

Magnesiummalaat is een chelaatvorm van magnesium die gebonden is aan appelzuur. Appelzuur is een natuurlijke stof die voorkomt in veel fruit en groenten, en het speelt een rol bij de productie van energie in het lichaam. 

Waar is magnesiumalaat goed voor?

Magnesiummalaat wordt vaak gebruikt om de energieproductie te ondersteunen, maar ook om spierontspanning te bevorderen en spierpijn en stijfheid te verminderen. Het zou ook goed zijn voor mensen met fibromyalgie, een aandoening die wordt gekenmerkt door wijdverspreide spierpijn en vermoeidheid. Magnesiummalaat wordt over het algemeen goed verdragen en veroorzaakt meestal geen spijsverteringsproblemen.

Magnesium tauraat

Magnesiumtauraat is een chelaatvorm van magnesium die gebonden is aan taurine, een aminozuur dat in veel voedingsmiddelen voorkomt, waaronder vlees en vis. Taurine staat bekend om zijn vermogen om de cardiovasculaire gezondheid te ondersteunen en trainingsprestaties te verbeteren, en het kan ook helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. 

Waar is magnesium tauraat goed voor?

Magnesium tauraat wordt vaak gebruikt om een gezonde hartfunctie te ondersteunen en het uithoudingsvermogen bij inspanning te verbeteren. Het is ook nuttig voor mensen met angst of depressie, omdat taurine een kalmerende en stemmingsstabiliserende werking heeft. Het wordt over het algemeen goed verdragen en veroorzaakt meestal geen spijsverteringsproblemen.

Wat is de beste vorm van magnesium?

Als het gaat om magnesiumsupplementen, kiezen veel mensen voor de vorm magnesiumbisglycinaat. Dit komt door de superieure absorptie en biologische beschikbaarheid. Het wordt over het algemeen ook beschouwd als zeer goed verdragen door het lichaam, met minder bijwerkingen dan sommige andere vormen van magnesium. 

Bovendien heeft bisglycinaat in tegenstelling tot andere vormen geen laxerend effect. Wanneer je kijkt naar magnesiumcitraat of magnesiumoxide, is dat een ander verhaal.

Om deze redenen is het een uitstekende keuze voor iemand die op zoek is naar de beste vorm met minimale bijwerkingen. Als je echter andere vormen van magnesiumsupplementen wilt onderzoeken, zijn er tegenwoordig tal van soorten op de markt aanwezig. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Body & Fit.  

Wat is het verschil tussen magnesium citraat en magnesium Bisglycinaat?

Het verschil tussen magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat zit voornamelijk in de biologische beschikbaarheid. 

Magnesiumcitraat is een zeer goed opneembare vorm waarvan is vastgesteld dat het effectief is bij constipatie en verschillende andere gezondheidsvoordelen biedt. Het kan echter wat ongemak veroorzaken vanwege de sterke laxerende werking. 

Magnesiumbisglycinaat is een andere vorm die gemakkelijk wordt opgenomen in het maag-darmkanaal en minder snel bijwerkingen veroorzaakt. Het kan ook een aantal gezondheidsvoordelen bieden, waaronder hulp bij spierkrampen, vermoeidheid, angst, slapeloosheid en pijn. 

Welke magnesium je uiteindelijk kiest hangt af je specifieke behoeften. 

Wil je meer weten over de verschillen tussen deze twee vormen van magnesium? Lees dan ons artikel: “Magnesium bisglycinaat of citraat: wat is beter?”

Is het magnesium van Kruidvat ook goed?

Ja, magnesium van Kruidvat is ook goed. Echter wanneer jij op zoek bent naar de beste magnesium voor jou, geven wij een sterke voorkeur aan een ander merk zoals bijvoorbeeld Lucovitaal of Vitakruid

Het is absoluut niet zo dat Kruidvat ondergeschikt is aan deze twee merken, maar dit is onze persoonlijke voorkeur op basis van eigen ervaring. Welke magnesium voor jou de beste optie is, hangt volledig af van je persoonlijke behoefte.

Conclusie

Dus, welke magnesium moet ik nemen? 

Het antwoord hangt af van je individuele behoeften en gezondheidsdoelen. 

Als je de energieproductie wilt ondersteunen en spierpijn en stijfheid wilt verminderen, is magnesiummalaat misschien wel de beste keuze voor jou. Wil jij jouw cardiovasculaire gezondheid ondersteunen en je sportprestaties verbeteren, dan is magnesiumtauraat misschien wel de beste keuze voor jou. Liever behoefte aan meer ontspanning, betere slaapkwaliteit en symptomen van angst en stress verminderen, dan is magnesiumbisglycinaat misschien wel de beste keuze voor jou. 

Het is echter belangrijk op te merken dat alle drie de vormen tot op zekere hoogte overlappen in hun voordelen, en dat elke vorm nuttig kan zijn.

Hoewel magnesiumsupplementen over het algemeen veilig zijn en goed verdragen worden, kan een teveel aan magnesium de spijsvertering verstoren. Daarom is het belangrijk om de aanbevolen dosering op het etiket van het supplement te volgen en een arts te raadplegen zodra je merkt dat je klachten of symptomen ontwikkelt.

Wij hopen dat we je hebben kunnen informeren en inspireren over welke magnesium jij het beste kunt nemen. Ben je er nog niet helemaal over uit welke magnesium voor jou het meest geschikt is? Neem dan vooral even contact met ons op of schrijf je in op onze nieuwsbrief. Wij zullen je proberen te helpen met jouw zoektocht naar welke magnesium voor jou het meest geschikt is.