Magnesium en de overgang: waarom het een geweldige combinatie is!

Magnesium en overgang: waarom het een geweldige combinatie is!

Bjarne Ras
Bjarne Ras

Als fanatieke sporter weet ik als geen ander hoe uitdagend het is om informatie te vinden over supplementen. Met behulp van mijn eigen ervaring en wetenschappelijk onderzoek, help ik jou wegwijs te maken in de wereld van supplementen. Met een speciale nadruk op Magnesium Bisglycinaat.

Inhoudsopgave

De overgang is voor veel vrouwen een vervelende periode waarin klachten als opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen op de loer liggen. Gelukkig zijn er talloze manieren om deze symptomen te verminderen, zoals het gebruik van magnesium.

In dit artikel gaan wij dieper in op de relatie tussen magnesium en de overgang. Waarom is dit de ideale toevoeging in de overgang, wat zijn de voordelen van magnesium en hoe werkt het mineraal precies? Welke soorten magnesium zijn het best geschikt voor vrouwen van 50+ en in de overgang? En waarom is bisglycinaat de absolute favoriet? Je leest het allemaal hier!

Magnesium en de overgang: de rol van magnesium in ons lichaam

magnesium en overgang

Allereerst is het belangrijk om te weten wat magnesium precies doet in ons lichaam. Dit mineraal speelt namelijk een belangrijke rol bij verschillende processen zoals spiercontracties, zenuwfuncties en het behoud van sterke botten. Het is dan ook niet gek dat een tekort aan magnesium kan leiden tot allerlei klachten. Zo kan het bijvoorbeeld zorgen voor vermoeidheid, spierkrampen en zelfs hartkloppingen.

In de overgang kan dit nog eens verergerd worden, omdat ons lichaam dan minder goed in staat is om magnesium op te nemen. Het is daarom van groot belang om tijdens deze fase extra aandacht te besteden aan onze magnesiuminname.

Ben je overtuigd? Neem dan eens een kijkje op bol.com.

Waar is magnesium goed voor bij een vrouw?

Voor vrouwen van 50+ en in de overgang is het innemen van magnesium omdat het helpt bij het verminderen van symptomen zoals opvliegers, stemmingswisselingen en slaapproblemen. Daarnaast helpt magnesium om hormonen en stofwisselingsprocessen te reguleren.

Ook levert het een positieve bijdrage aan de productie van serotonine en andere neurotransmitters die jouw stemming stabiel houden.

En tot slot zal magnesium ook helpen om stressniveaus te verlagen en de spieren ontspannen, wat erg gunstig kan zijn voor mensen die last hebben van nachtelijk zweten.

Welke magnesium bij de overgang?

Gelukkig zijn er verschillende soorten magnesium die ons kunnen helpen tijdens de overgang. Zo heb je onder andere magnesium oxide, citraat en bisglycinaat. Van deze drie is het laatste type verreweg het meest geschikt voor vrouwen van 50+ en in de overgang. Dit komt omdat bisglycinaat een zeer goed opneembare vorm van magnesium is, waardoor ons lichaam dit mineraal beter kan benutten. Daarnaast kan bisglycinaat helpen bij het verminderen van symptomen zoals opvliegers en nachtelijk zweten.

Bisglycinaat heeft echter nog meer voordelen voor vrouwen in de overgang. Zo kan dit type magnesium ook bijdragen aan een betere werking van de bekkenbodemspieren. Deze spieren worden tijdens de overgang namelijk vaak zwakker, wat kan leiden tot problemen zoals urineverlies en verzakkingen. Door voldoende bisglycinaat binnen te krijgen, kunnen vrouwen deze klachten tegengaan en hun bekkenbodem weer sterker maken.

Naast bisglycinaat zijn er nog andere manieren om onze magnesiuminname te verhogen. Zo kunnen we bijvoorbeeld kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, zoals noten, zaden en groene bladgroenten. Ook zijn er supplementen op de markt die naast magnesium ook andere belangrijke voedingsstoffen bevatten, zoals vitamine D en calcium. Het is wel belangrijk om te onthouden dat supplementen nooit een gezonde voeding kunnen vervangen.

Hoeveel magnesium per dag in de overgang?

De hoeveelheid magnesium die iemand per dag moet innemen tijdens de overgang is afhankelijk van de leeftijd en de algehele gezondheid. De Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) voor magnesium is 350 mg voor volwassen mannen en 300 mg voor volwassen vrouwen ouder dan 30 jaar.

Echter, door de veranderingen in hormonen die gepaard gaan met de overgang, het wordt aanbevolen dat vrouwen boven de 50+ een hogere dosering magnesium per dag innemen. Deze dosering is nader te bepalen, want dit is per persoon verschillend.

Kun je zomaar magnesium gaan slikken?

Het is over het algemeen veilig om magnesium te nemen tijdens wanneer je 50+ ben of in de overgang zit.

Wanneer je binnen deze categorie valt is het raadzaam om dit te overleggen met een specialist, zoals je huisarts. Dit heeft er mee te maken dat magnesium een een wisselwerking kan hebben met bepaalde medicijnen en gezondheidsaandoeningen. Daarom is het verstandig om dit te overleggen met je huisarts.

Hoe lang duurt het voordat magnesium gaat werken?

Hoe lang het duurt voordat magnesium in het lichaam werkt, hangt af van verschillende factoren, zoals het soort magnesium dat je neemt en de algehele gezondheid van de persoon. Over het algemeen duurt het twee tot vier weken voordat magnesium effect heeft. De effecten kun je meten door het bijhouden van een dagboek. Dit kun je lezen in ons artikel “Magnesium Bisglycinaat ervaringen: onze bevindingen!”.

Conclusie

Het gebruik van magnesium kan dus zeer waardevol zijn tijdens de overgang. Met name bisglycinaat is een aanrader voor vrouwen van 50+ en in de overgang, omdat dit type magnesium goed opneembaar is en veel andere voordelen levert.

Vergeet ook niet dat je er goed aan doet om een magnesiumrijk voedingspatroon te hebben. Supplementen kunnen een goede aanvulling zijn, maar een gebalanceerd dieet brengt je ook al een heel eind.

Hopelijk heeft dit artikel je meer inzicht gegeven in de voordelen van magnesium en kun je nu beter voor jezelf zorgen tijdens de overgang!